Targi Good Food Expo 2025


Program Edukacyjny

4 równoległe ścieżki edukacyjne

 

Targom Dietetyki i Żywności Funkcjonalnej towarzyszyć będzie program naukowy, skoncentrowany wokół tematów związanych z wyzwaniami stojącymi przed współczesną dietetyką, dedykowany profesjonalistom - dietetykom oraz lekarzom chorób dietozależnych oraz osobom zainteresowanym problemami zdrowego żywienia a nieposiadającym wiedzy specjalistycznej.

Ścieżki edukacyjne:
Forum Dietetyki Polskiej (oznaczone kolorem białym) 

Program dla specjalistów, udział płatny, wymagana rejestracja,     program ramowy,     pełny program,     cennik

Warsztaty Forum Dietetyki Polskiej (oznaczone kolorem żółtym)

Program dla specjalistów (tylko 28.03, piątek), udział płatny, wymagana rejestracja,    cennik

Akademia Żywienia - nauka w praktyce (oznaczona kolorem pomarańczowym)

Praktyczne wykłady dla osób, które nie muszą być specjalistami, udział płatny, wymagana rejestracja,    pełny program

Sesje B2B (oznaczone kolorem zielonym)

Poruszają najbardziej aktualne problemy branży spożywczej,    program ramowy

Tutaj cały program

Wybierz dzień
Piątek, 28.03 Sobota, 29.03 Niedziela, 30.03
Forum Dietetyki Polskiej
Aula
Dietetyka spersonalizowana w pediatrii
09:30 - 10:45

Moderator: Dr Agnieszka Kolmaga

9:30 - 9:50
Zdrowe tłuszcze w diecie dzieci i młodzieży - rola w prawidłowym wroście i rozwoju
Dr Agnieszka Kolmaga 

9:50 - 10:10
Białko w żywieniu dzieci i młodzieży - fakty i kontrowersje 
Prof. Joanna Myszkowska-Ryciak

Rozwiń

Warsztaty
Sala D
Warsztat diabetologiczny - kompleksowe podejście do cukrzycy
10:30 - 13:00

Warsztat diabetologiczny poprowadzą specjaliści z zakresu zdrowia i żywienia - dietetyczka kliniczna oraz psychodietetyczka z Uniwersytetu Medycznego w Łodzi oraz doświadczony diabetolog.

Celem warsztatów jest dostarczenie uczestnikom praktycznej wiedzy oraz narzędzi wspierających skuteczne zarządzanie cukrzycą.

Rozwiń

Warsztaty
Sala C
Warsztat pediatryczny - rola zespołu terapeutycznego w opiece nad małym pacjentem
10:30 - 13:00

Serdecznie zapraszamy na warsztat pediatryczny, który poprowadzą specjaliści z zakresu medycyny oraz dietetyki - pediatra, specjalista pediatrii metabolicznej - Dr n. med. Ewa Starostecka oraz dietetyk kliniczny Dr n. med. Aneta Gwozdowska. Warsztaty mają szczególny wymiar praktyczny, ponieważ prowadzący na co dzień ściśle ze sobą współpracują w ramach Regionalnego Centrum Chorób Rzadkich Instytutu Centrum Zdrowia Matki Polki w Łodzi. 

Rozwiń

Forum Dietetyki Polskiej
Aula
Zdrowe starzenie
11:00 - 13:00

Moderator: Dr hab. Agnieszka Guligowska

11:00 - 11:20
Zrozumieć starość
Prof. Katarzyna Wieczorkowska-Tobis 

11:20 - 11:40
Czy osoba starsza jest prawidłowo odżywiona?
Dr Małgorzata Pigłowska

Rozwiń

Akademia Żywienia
Sala E
Panel: Zdrowe serce
11:00 - 12:30

 Zrównoważone jedzenie - profilaktyka serca - dbałość o profil lipidowy
   Prof. Edyta Gendaszewska-Darmach

 Cała prawda o tłuszczach
   Dr n. o zdr. Damian Parol, dietetyk i psychodietetyk, instruktor kulturystyki, trener personalny

Rozwiń

Sesje B2B
Sala A
Wymagania prawne dla żywności funkcjonalnej
11:00 - 12:30

Moderator: Izabela Tańska, IGI FOOD LAW

Sesja pod patronatem IGI FOOD LAW

 Jak w zgodzie z przepisami wprowadzić żywność funkcjonalną do obrotu 
   Dr Izabela Tańska (IGI FOOD LAW)

 Nowe substancje słodziące i ich zastosowanie w żywności funkcjonalnej
   Dr hab. Katarzyna Świąder (SGGW)

Rozwiń

Akademia Żywienia
Sala E
Panel: Otyłość i cukrzyca - czy możemy im przeciwdziałać?
13:00 - 14:30

 Czy należy bać się weglowodanów
   Damian Parol, dietetyk i psychodietetyk, instruktor kulturystyki, trener personalny

 Związki o działaniu przeciwcukrzycowym
   Prof. Edyta Gendaszewska-Darmach  

Rozwiń

Sesje B2B
Sala A
Programy wsparcia
13:00 - 14:00

Moderator: Bożena Podlaska, NCBR

szczegóły wkrótce

Rozwiń

Warsztaty
Sala D
Warsztat kardiologiczny - jak kompleksowo pomóc pacjentowi?
13:30 - 16:00

Serdecznie zapraszamy na warsztat kardiologiczny, który poprowadzi specjalista z zakresu zdrowia i żywienia - dietetyczka kliniczna z Uniwersytetu Medycznego w Łodzi mgr Emilia Kaczorowska oraz doświadczony kardiolog dr hab. Tomasz Rechciński.

Warsztat ma na celu wskazanie najważniejszych obszarów, w jakich specjaliści mogą realnie pomóc pacjentowi i pozytywnie wpłynąć na stan jego zdrowia.

Rozwiń

Warsztaty
Sala C
Warsztat: Dieta dla mózgu i emocji - psychodietetyczne narzędzia pracy z pacjentem
13:30 - 16:00

Jak dieta wpływa na zdrowie psychiczne, emocje i procesy poznawcze? Jak skutecznie wspierać pacjentów w zmianie nawyków żywieniowych, uwzględniając ich emocje i motywację?

Warsztat skierowany jest do dietetyków, psychologów i specjalistów zdrowia, którzy chcą rozwijać swoje kompetencje w zakresie psychodietetyki. 

Rozwiń

Forum Dietetyki Polskiej
Aula
Mikrobiota
13:45 - 15:30

Moderator: Prof. Wojciech Marlicz

13:45 - 14:05 Mikrobiota, czyli nasze zdrowie zaczyna się w jelitach
Prof. Ewa Stachowska 

14:05 - 14:25 Stres, mikrobiota i zaburzenia osi mózgowo-jelitowej
Prof. Wojciech Marlicz

Rozwiń

Sesje B2B
Sala A
Sesja otwarcia: Czym jest żywność funkcjonalna?
14:30 - 16:00

Moderator: Dr Andrzej Siemaszko, Centrum Badawcze nad żywnością funkcjonalną

• Światowe i unijny system żywności funkcjonalnej

 Żywność funkcjonalna jako dopełnienie systemu dietetyki spersonalizowanej

Rozwiń

Akademia Żywienia
Sala E
Panel: Zdrowe nawyki
15:00 - 16:30

 Dieta na dobry sen
   Dr Hanna Stolińska, dietetyk kliniczny

 Odwieczny spór o śniadanie
   Dr Agnieszka Kolmaga, dietetyk kliniczny

Rozwiń

Akademia Żywienia
Sala G
Panel: Trychologia - co włos mówi o moim zdrowiu
15:00 - 15:45

Trychologia jako dziedzina medycyny. Rola trychologa w kształtowaniu dobrych tendencji zdrowotnych. Żywność funkcjonalna w trychologii.

Rozwiń

Forum Dietetyki Polskiej
Aula
Sesja Inauguracyjna
16:00 - 18:00

Moderator: Prof. Jakub Fichna

16:00 - 16:30
Sposób żywienia i stan odżywienia Polaków - diagnoza zagrożeń
Prof. Katarzyna Stoś 

16:30 - 17:00
Dietetyka precyzyjna oparta o nutrigenomikę, nutrimetabolomikę i nutriepigenetykę - czy to jest nasza przyszłość?
Prof. Iwona Wybrańska

Rozwiń

Akademia Żywienia
Sala G
Panel: Produkty konopne
16:00 - 16:45

Suplementy i artykuły spożywcze (oleje, prażone ziarno konopi, białko konopne). Konopie jako źródło dodatków do żywności funkcjonalnej.

Rozwiń

Akademia Żywienia
Sala G
Panel: Niezbędne Nienasycone Kwasy Tłuszczowe (NNKT) najlepsi przyjaciele kobiety
17:00 - 17:45

Dr n. med. Katarzyna Łokieć, dietetyk

1. Rola NNKT w życiu kobiety
    - dojrzewanie
    - wiek rozrodczy
    - okres okołomenopauzalny
2. Sytuacje szczególne a NNKT
    - niepłodność (PCOS, endometrioza),

Rozwiń