4 równoległe ścieżki edukacyjne
Targom Dietetyki i Żywności Funkcjonalnej towarzyszyć będzie program naukowy, skoncentrowany wokół tematów związanych z wyzwaniami stojącymi przed współczesną dietetyką, dedykowany profesjonalistom - dietetykom oraz lekarzom chorób dietozależnych oraz osobom zainteresowanym problemami zdrowego żywienia a nieposiadającym wiedzy specjalistycznej.
Program dla specjalistów, udział płatny, wymagana rejestracja, program ramowy, pełny program, cennik
Program dla specjalistów (tylko 28.03, piątek), udział płatny, wymagana rejestracja, cennik
Praktyczne wykłady dla osób, które nie muszą być specjalistami, udział płatny, wymagana rejestracja, pełny program
Poruszają najbardziej aktualne problemy branży spożywczej, program ramowy
Moderator: Dr Agnieszka Kolmaga
9:30 - 9:50
Zdrowe tłuszcze w diecie dzieci i młodzieży - rola w prawidłowym wroście i rozwoju
Dr Agnieszka Kolmaga
9:50 - 10:10
Białko w żywieniu dzieci i młodzieży - fakty i kontrowersje
Prof. Joanna Myszkowska-Ryciak
Warsztat diabetologiczny poprowadzą specjaliści z zakresu zdrowia i żywienia - dietetyczka kliniczna oraz psychodietetyczka z Uniwersytetu Medycznego w Łodzi oraz doświadczony diabetolog.
Celem warsztatów jest dostarczenie uczestnikom praktycznej wiedzy oraz narzędzi wspierających skuteczne zarządzanie cukrzycą.
Serdecznie zapraszamy na warsztat pediatryczny, który poprowadzą specjaliści z zakresu medycyny oraz dietetyki - pediatra, specjalista pediatrii metabolicznej - Dr n. med. Ewa Starostecka oraz dietetyk kliniczny Dr n. med. Aneta Gwozdowska. Warsztaty mają szczególny wymiar praktyczny, ponieważ prowadzący na co dzień ściśle ze sobą współpracują w ramach Regionalnego Centrum Chorób Rzadkich Instytutu Centrum Zdrowia Matki Polki w Łodzi.
Moderator: Dr hab. Agnieszka Guligowska
11:00 - 11:20
Zrozumieć starość
Prof. Katarzyna Wieczorkowska-Tobis
11:20 - 11:40
Czy osoba starsza jest prawidłowo odżywiona?
Dr Małgorzata Pigłowska
• Zrównoważone jedzenie - profilaktyka serca - dbałość o profil lipidowy
Prof. Edyta Gendaszewska-Darmach
• Cała prawda o tłuszczach
Dr n. o zdr. Damian Parol, dietetyk i psychodietetyk, instruktor kulturystyki, trener personalny
Moderator: Izabela Tańska, IGI FOOD LAW
Sesja pod patronatem IGI FOOD LAW
• Jak w zgodzie z przepisami wprowadzić żywność funkcjonalną do obrotu
Dr Izabela Tańska (IGI FOOD LAW)
• Nowe substancje słodziące i ich zastosowanie w żywności funkcjonalnej
Dr hab. Katarzyna Świąder (SGGW)
• Czy należy bać się weglowodanów
Damian Parol, dietetyk i psychodietetyk, instruktor kulturystyki, trener personalny
• Związki o działaniu przeciwcukrzycowym
Prof. Edyta Gendaszewska-Darmach
Serdecznie zapraszamy na warsztat kardiologiczny, który poprowadzi specjalista z zakresu zdrowia i żywienia - dietetyczka kliniczna z Uniwersytetu Medycznego w Łodzi mgr Emilia Kaczorowska oraz doświadczony kardiolog dr hab. Tomasz Rechciński.
Warsztat ma na celu wskazanie najważniejszych obszarów, w jakich specjaliści mogą realnie pomóc pacjentowi i pozytywnie wpłynąć na stan jego zdrowia.
Jak dieta wpływa na zdrowie psychiczne, emocje i procesy poznawcze? Jak skutecznie wspierać pacjentów w zmianie nawyków żywieniowych, uwzględniając ich emocje i motywację?
Warsztat skierowany jest do dietetyków, psychologów i specjalistów zdrowia, którzy chcą rozwijać swoje kompetencje w zakresie psychodietetyki.
Moderator: Prof. Wojciech Marlicz
13:45 - 14:05 Mikrobiota, czyli nasze zdrowie zaczyna się w jelitach
Prof. Ewa Stachowska
14:05 - 14:25 Stres, mikrobiota i zaburzenia osi mózgowo-jelitowej
Prof. Wojciech Marlicz
Moderator: Dr Andrzej Siemaszko, Centrum Badawcze nad żywnością funkcjonalną
• Światowe i unijny system żywności funkcjonalnej
• Żywność funkcjonalna jako dopełnienie systemu dietetyki spersonalizowanej
• Dieta na dobry sen
Dr Hanna Stolińska, dietetyk kliniczny
• Odwieczny spór o śniadanie
Dr Agnieszka Kolmaga, dietetyk kliniczny
Trychologia jako dziedzina medycyny. Rola trychologa w kształtowaniu dobrych tendencji zdrowotnych. Żywność funkcjonalna w trychologii.
Moderator: Prof. Jakub Fichna
16:00 - 16:30
Sposób żywienia i stan odżywienia Polaków - diagnoza zagrożeń
Prof. Katarzyna Stoś
16:30 - 17:00
Dietetyka precyzyjna oparta o nutrigenomikę, nutrimetabolomikę i nutriepigenetykę - czy to jest nasza przyszłość?
Prof. Iwona Wybrańska
Suplementy i artykuły spożywcze (oleje, prażone ziarno konopi, białko konopne). Konopie jako źródło dodatków do żywności funkcjonalnej.
Dr n. med. Katarzyna Łokieć, dietetyk
1. Rola NNKT w życiu kobiety
- dojrzewanie
- wiek rozrodczy
- okres okołomenopauzalny
2. Sytuacje szczególne a NNKT
- niepłodność (PCOS, endometrioza),