Wykładowcy:
Justyna Płoskonka,
Dr n. med. i n. o zdr. Michał Sienkiewicz,
Język:
polski
Koszt:
200 PLN w terminie do 31.01.2025
Jak dieta wpływa na zdrowie psychiczne, emocje i procesy poznawcze? Jak skutecznie wspierać pacjentów w zmianie nawyków żywieniowych, uwzględniając ich emocje i motywację?
Warsztat skierowany jest do dietetyków, psychologów i specjalistów zdrowia, którzy chcą rozwijać swoje kompetencje w zakresie psychodietetyki. Podczas warsztatu uczestnicy zgłębią wzajemne zależności między dietą a funkcjonowaniem mózgu, uwzględniając zarówno wpływ żywienia na emocje i samopoczucie, jak i oddziaływanie emocji na wybory żywieniowe i nawyki. Ponadto warsztat obejmie praktyczne techniki psychodietetyczne, które można zastosować w pracy z pacjentami zmagającymi się z wybranymi zaburzeniami odżywiania.
Plan warsztatu:
1. Wpływ diety na mózg i emocje
• Omówienie zależności między sposobem żywienia a funkcjonowaniem mózgu
• Rola kluczowych składników odżywczych w procesach poznawczych
• Wpływ wybranych modeli żywieniowych na regulację nastroju, poziom stresu i procesy kognitywne
• Praktyczne wskazówki mogące poprawić zdrowie układu nerwowego
2. Techniki psychodietetyczne w pracy z pacjentem
• Praktyczne zastosowanie psychodietetyki w pracy z pacjentem
- Jak emocje i przekonania pacjenta wpływają na jego podejście do zmiany nawyków żywieniowych?
- Jak wspierać pacjenta w zmianie nawyków żywieniowych
- Jak rozpoznać i zrozumieć emocjonalne wzorce jedzenia? Wywiad diagnostyczny krok po kroku.
• Wybrane techniki pracy z pacjentem (wykorzystanie psychoedukacji i terapii poznawczo-behawioralnej, wywiad motywacyjny)
• Analiza przypadków
Zamów udział w warsztacie
Skorzystaj z linku rejestracyjnego aby zapisać się na Kongres