28.03.2025, piątek, godziny 13:30- 16:00
Sala C

Warsztat: Dieta dla mózgu i emocji - psychodietetyczne narzędzia pracy z pacjentem

Wykładowcy:
Justyna Płoskonka,
Dr n. med. i n. o zdr. Michał Sienkiewicz,

Język: polski

Koszt: 200 PLN w terminie do 31.01.2025

Jak dieta wpływa na zdrowie psychiczne, emocje i procesy poznawcze? Jak skutecznie wspierać pacjentów w zmianie nawyków żywieniowych, uwzględniając ich emocje i motywację?

Warsztat skierowany jest do dietetyków, psychologów i specjalistów zdrowia, którzy chcą rozwijać swoje kompetencje w zakresie psychodietetyki. Podczas warsztatu uczestnicy zgłębią wzajemne zależności między dietą a funkcjonowaniem mózgu, uwzględniając zarówno wpływ żywienia na emocje i samopoczucie, jak i oddziaływanie emocji na wybory żywieniowe i nawyki. Ponadto warsztat obejmie praktyczne techniki psychodietetyczne, które można zastosować w pracy z pacjentami zmagającymi się z wybranymi zaburzeniami odżywiania.

Plan warsztatu:
1. Wpływ diety na mózg i emocje
    Omówienie zależności między sposobem żywienia a funkcjonowaniem mózgu
    Rola kluczowych składników odżywczych w procesach poznawczych
    Wpływ wybranych modeli żywieniowych na regulację nastroju, poziom stresu i procesy kognitywne
    Praktyczne wskazówki mogące poprawić zdrowie układu nerwowego
2. Techniki psychodietetyczne w pracy z pacjentem
    Praktyczne zastosowanie psychodietetyki w pracy z pacjentem
     - Jak emocje i przekonania pacjenta wpływają na jego podejście do zmiany nawyków żywieniowych?
     - Jak wspierać pacjenta w zmianie nawyków żywieniowych
     - Jak rozpoznać i zrozumieć emocjonalne wzorce jedzenia? Wywiad diagnostyczny krok po kroku.
    Wybrane techniki pracy z pacjentem (wykorzystanie psychoedukacji i terapii poznawczo-behawioralnej, wywiad motywacyjny)
  • Analiza przypadków

 

Zamów udział w warsztacie  Dodaj W koszyku Usuń

Skorzystaj z linku rejestracyjnego aby zapisać się na Kongres