4 równoległe ścieżki edukacyjne
Targom Dietetyki i Żywności Funkcjonalnej towarzyszyć będzie program naukowy, skoncentrowany wokół tematów związanych z wyzwaniami stojącymi przed współczesną dietetyką, dedykowany profesjonalistom - dietetykom oraz lekarzom chorób dietozależnych oraz osobom zainteresowanym problemami zdrowego żywienia a nieposiadającym wiedzy specjalistycznej.
Program dla specjalistów, udział płatny, wymagana rejestracja, program ramowy, pełny program, cennik
Program dla specjalistów (tylko 28.03, piątek), udział płatny, wymagana rejestracja, cennik
Praktyczne wykłady dla osób, które nie muszą być specjalistami, udział płatny, wymagana rejestracja, pełny program
Poruszają najbardziej aktualne problemy branży spożywczej, program ramowy
Moderator: Prof. Ewa Małecka-Wojciesko
9:30 - 9:50 Dieta w chorobach przewodu pokarmowego: fakty i mity
Prof. Ewa Małecka-Wojciesko
9:50 - 10:10 Alkohol a przewód pokarmowy-czy zawsze szkodliwy?
Dr Hubert Zatorski
Moderator: Prof. Maciej Chałubiński
10:00 - 10:20 Jak dochodzi do rozwoju alergii pokarmowej i jak się ona objawia?
Prof. Maciej Chałubiński
10:20 - 10:40 Reaktywność krzyżowa alergenów pokarmowych - znaczenie w rozwoju objawów nadwrażliwości
Prof. Marcin Kurowski
Lek. Marta Barlik-Rysa, endokrynolog, internista, dietetyk
Wpływ deficytów niezbędnych naturalnych elementów żywieniowych i podaży ksenoestrogenów na powstawanie zaburzeń metabolicznych (z tym zaburzeń płodności, hyperinsulinemii i zespołu metabolicznego).
Moderator: Andrzej Siemaszko, Centrum Badawcze nad Żywnością Funkcjonalną
• Trendy na rynku żywności i napojów
• Marketingowa konieczność - komunikowanie oświadczeń żywieniowych
• Diety roślinne - moda XXI wieku czy konieczność?
Emilia Kaczorowska, dietetyk kliniczny
• Bilansowanie diet wegetariańskich
Mgr Urszula Somow, dietetyk
Dr n. med. Henryk Dudek, specjalista chorób wewnętrznych, kardiolog
Wszystko o magnezie. Magnez niezbędnym biopierwiastkiem dla serca. Populacyjna konieczność suplementacji magnezem. Czy magnez może być dodatkiem żywieniowym w naturalnej żywności funkcjonalnej?
Moderator: Prof. Iwona Krela-Kaźmierczak
11:45 - 12:05 Żywienie spersonalizowane – czy to możliwe?
Prof. Iwona Krela-Kaźmierczak
12:05 - 12:25 Jak spersonalizować żywienie w profilaktyce i leczeniu osteoporozy oraz podaży witaminy D?
Dr n. med. Aleksandra Szymczak-Tomczak
Moderator: Prof. Damian Jacenik
11:45 - 12:05 Dieta a geny: epigenetyczna siła wyborów żywieniowych w prewencji nowotworów
Prof. Aneta Balcerczyk
12:05 - 12:25 Związek między dietą bogatą w wapń a ryzykiem wystąpienia nowotworów złośliwych
Prof. Magdalena Klink
Mgr Emilia Wojdon, dietetyk
Dlaczego musimy spożywać błonniki? Błonnik jako suplement diety i dodatek do naturalnych funkcjonalnych produktów spożywczych. Wpływ arabinoksylanów na kształtowanie sprawności systemu immunologicznego w chorbach autoimmunologicznych i metabolicznych.
• Żywienie a psychika - fakty i mity
• Jak stres wpływa na metabolizm
Dr Paulina Ihnatowicz, dietetyk kliniczny i sportowy
Moderator: Dr Daria Domańska-Senderowska
14:00 - 14:20 "Dieta planetarna" w sporcie - czy sportowcy mogą realizować dietę wspierającą zrównoważoną produkcję i zdrowie środowiska
Mgr Urszula Somow
14:20 - 14:40 Wybrane aspekty związane z podażą makroskładników w dietetyce sportowej
Prof. AWF, dr hab. inż. Krzysztof Durkalec-Michalski
Moderator: Prof. Krzysztof Gil
14:00 - 14:20
Cukier a cukrzyca - dietetyczne fakty i mity
Prof. SGGW, dr hab. Joanna Myszkowska-Ryciak
14:20 - 14:40
Jak leczyć dziecko, zeby dorosły nie chorował?
Prof. Małgorzata Wójcik
Dr n. med. Krzysztof Janusz Krupka, prof. GWSP
Deficyt litu a zaburzenia psychoemocjonalne u dzieci i dorosłych. Wpływ litu na układ immunologiczny. Naturalne źódła litu.
Moderator: Prof. Anna Diowksz, Wydział Biotechnologii i Nauk o Żywności, Politechnika Łódzka
szczegóły wkrótce
Piotr Nazarek, dietetyk, fizjoterapeuta, diagnosta laboratoryjny
Wpływ parazytoz i ekosystemu jelit na niedobory mikro- i makroelementów oraz zaburzenia wchłaniania – diagnostyka i przykłady kliniczne.
1. Mechanizmy wpływu parazytoz na zdrowie i odżywianie
2. Ekosystem jelit i jego rola w niedoborach żywieniowych
3. Diagnostyka laboratoryjna parazytoz i mikrobioty jelitowej
4. Postępowanie żywieniowe i suplementacyjne na drodze do zdrowych jelit.
Moderator: Prof. Anna Lipert
15:45 - 16:05
Jak emocje przyczyniają się do tego, jak się odżywiamy?
Elżbieta Lange
16:05 - 16:25
Regulacja głodu i sytości
Prof. Katarzyna Zabłocka-Słowińska
Moderator: Prof. Tomasz Brzozowski
15:45 - 16:05
Papierosy, cholesterol, nadciśnienie i co jeszcze?
Prof. Michał Tendera
16:05 - 16:25
Dieta zdrowa dla serca - co to znaczy?
Prof. Piotr Jankowski
Prof. dr hab. n. med. Urszula Mazurek
Żywność ultra wysoko przetworzona a natrualna żywność funkcjonalna. Dlaczego XXI wiek jest epoką chorób cywilizacyjnych (otyłości, nowotworów, chorób autoimmunologicznych)? Czy syntetyczna żywność i syntetyczne dodatki odżywcze, mogą mieć wpływ na epigenetykę? Jak żywnością funkcjonalną zaprogramować dobre tendencje zdrowotne?
Dr n. med. Sławomir Puczkowski, biochemik, dietetyk
Wpływ środowiska na zdrowie człowieka na podstawie analizy pierwiastkowej włosów. Metabolom Homo Synteticusa.