Targi Good Food Expo 2025


Program Edukacyjny

4 równoległe ścieżki edukacyjne

 

Targom Dietetyki i Żywności Funkcjonalnej towarzyszyć będzie program naukowy, skoncentrowany wokół tematów związanych z wyzwaniami stojącymi przed współczesną dietetyką, dedykowany profesjonalistom - dietetykom oraz lekarzom chorób dietozależnych oraz osobom zainteresowanym problemami zdrowego żywienia a nieposiadającym wiedzy specjalistycznej.

Ścieżki edukacyjne:
Forum Dietetyki Polskiej (oznaczone kolorem białym) 

Program dla specjalistów, udział płatny, wymagana rejestracja,     program ramowy,     pełny program,     cennik

Warsztaty Forum Dietetyki Polskiej (oznaczone kolorem żółtym)

Program dla specjalistów (tylko 28.03, piątek), udział płatny, wymagana rejestracja,    cennik

Akademia Żywienia - nauka w praktyce (oznaczona kolorem pomarańczowym)

Praktyczne wykłady dla osób, które nie muszą być specjalistami, udział płatny, wymagana rejestracja,    pełny program

Sesje B2B (oznaczone kolorem zielonym)

Poruszają najbardziej aktualne problemy branży spożywczej,    program ramowy

Tutaj cały program

Wybierz dzień
Piątek, 28.03 Sobota, 29.03 Niedziela, 30.03
Forum Dietetyki Polskiej
Aula
Żywienie a układ pokarmowy
09:30 - 11:30

Moderator: Prof. Ewa Małecka-Wojciesko

9:30 - 9:50  Dieta w chorobach przewodu pokarmowego: fakty i mity
Prof. Ewa Małecka-Wojciesko

9:50 - 10:10  Alkohol a przewód pokarmowy-czy zawsze szkodliwy?
Dr Hubert Zatorski

Rozwiń

Forum Dietetyki Polskiej
Sala C
Alergie pokarmowe, żywienie w alergii
10:00 - 11:30

Moderator: Prof. Maciej Chałubiński

10:00 - 10:20  Jak dochodzi do rozwoju alergii pokarmowej i jak się ona objawia?
Prof. Maciej Chałubiński 

10:20 - 10:40  Reaktywność krzyżowa alergenów pokarmowych - znaczenie w rozwoju objawów nadwrażliwości
Prof. Marcin Kurowski 

Rozwiń

Akademia Żywienia
Sala G
Panel: Deficyty żywieniowe
10:15 - 11:00

Lek. Marta Barlik-Rysa, endokrynolog, internista, dietetyk

Wpływ deficytów niezbędnych naturalnych elementów żywieniowych i podaży ksenoestrogenów na powstawanie zaburzeń metabolicznych (z tym zaburzeń płodności, hyperinsulinemii i zespołu metabolicznego).

 

Rozwiń

Sesje B2B
Sala A
Żywność prozdrowotna. Współpraca nauki z biznesem
10:30 - 12:00

Moderator: Andrzej Siemaszko, Centrum Badawcze nad Żywnością Funkcjonalną

• Trendy na rynku żywności i napojów

 Marketingowa konieczność - komunikowanie oświadczeń żywieniowych

Rozwiń

Akademia Żywienia
Sala E
Panel: Diety roślinne
11:00 - 12:30

 Diety roślinne - moda XXI wieku czy konieczność?
   Emilia Kaczorowska, dietetyk kliniczny

 Bilansowanie diet wegetariańskich
   Mgr Urszula Somow, dietetyk

Rozwiń

Akademia Żywienia
Sala G
Panel: Magnez pierwiastkiem życia
11:30 - 12:15

Dr n. med. Henryk Dudek, specjalista chorób wewnętrznych, kardiolog

Wszystko o magnezie. Magnez niezbędnym biopierwiastkiem dla serca. Populacyjna konieczność suplementacji magnezem. Czy magnez może być dodatkiem żywieniowym w naturalnej żywności funkcjonalnej?

 

Rozwiń

Forum Dietetyki Polskiej
Aula
Żywienie spersonalizowane
11:45 - 13:15

Moderator: Prof. Iwona Krela-Kaźmierczak

11:45 - 12:05  Żywienie spersonalizowane – czy to możliwe?
Prof. Iwona Krela-Kaźmierczak

12:05 - 12:25  Jak spersonalizować żywienie w profilaktyce i leczeniu osteoporozy oraz podaży witaminy D?
Dr n. med. Aleksandra Szymczak-Tomczak

Rozwiń

Forum Dietetyki Polskiej
Sala C
Dieta w profilaktyce oraz leczeniu chorób nowotworowych
11:45 - 13:15

Moderator: Prof. Damian Jacenik

11:45 - 12:05  Dieta a geny: epigenetyczna siła wyborów żywieniowych w prewencji nowotworów
Prof. Aneta Balcerczyk

12:05 - 12:25  Związek między dietą bogatą w wapń a ryzykiem wystąpienia nowotworów złośliwych
Prof. Magdalena Klink

Rozwiń

Sesje B2B
Sala A
Funkcjonalne produkty mleczarskie
12:30 - 14:00

Moderator: Prof. Justyna Żulewska, UWM Olsztyn

szczegóły wkrótce

Rozwiń

Akademia Żywienia
Sala G
Panel: Znaczenie błonnika w diecie
12:45 - 13:30

Mgr Emilia Wojdon, dietetyk 

Dlaczego musimy spożywać błonniki? Błonnik jako suplement diety i dodatek do naturalnych funkcjonalnych produktów spożywczych. Wpływ arabinoksylanów na kształtowanie sprawności systemu immunologicznego w chorbach autoimmunologicznych i metabolicznych.

 

Rozwiń

Akademia Żywienia
Sala E
Panel: Psychika i hormony
13:00 - 14:30

 Żywienie a psychika - fakty i mity 

 Jak stres wpływa na metabolizm
   Dr Paulina Ihnatowicz, dietetyk kliniczny i sportowy

Rozwiń

Forum Dietetyki Polskiej
Sala C
Żywienie w sporcie
14:00 - 15:30

Moderator: Dr Daria Domańska-Senderowska

14:00 - 14:20  "Dieta planetarna" w sporcie - czy sportowcy mogą realizować dietę wspierającą zrównoważoną produkcję i zdrowie środowiska
Mgr Urszula Somow

14:20 - 14:40  Wybrane aspekty związane z podażą makroskładników w dietetyce sportowej
Prof. AWF, dr hab. inż. Krzysztof Durkalec-Michalski

Rozwiń

Forum Dietetyki Polskiej
Aula
Zaburzenia metaboliczne - problem interdyscyplinarny
14:00 - 15:30

Moderator: Prof. Krzysztof Gil

14:00 - 14:20
Cukier a cukrzyca - dietetyczne fakty i mity
Prof. SGGW, dr hab. Joanna Myszkowska-Ryciak

14:20 - 14:40
Jak leczyć dziecko, zeby dorosły nie chorował?
Prof. Małgorzata Wójcik

Rozwiń

Akademia Żywienia
Sala G
Panel: Deficyty litu
14:00 - 14:45

Dr n. med. Krzysztof Janusz Krupka, prof. GWSP

Deficyt litu a zaburzenia psychoemocjonalne u dzieci i dorosłych. Wpływ litu na układ immunologiczny. Naturalne źódła litu.

 

Rozwiń

Sesje B2B
Sala A
Funkcjonalne wyroby zbożowe
14:30 - 16:00

Moderator: Prof. Anna Diowksz, Wydział Biotechnologii i Nauk o Żywności, Politechnika Łódzka

szczegóły wkrótce

Rozwiń

Akademia Żywienia
Sala G
Panel: Zakażenia pasożytnicze
15:15 - 16:00

Piotr Nazarek, dietetyk, fizjoterapeuta, diagnosta laboratoryjny

Wpływ parazytoz i ekosystemu jelit na niedobory mikro- i makroelementów oraz zaburzenia wchłaniania – diagnostyka i przykłady kliniczne.
1. Mechanizmy wpływu parazytoz na zdrowie i odżywianie
2. Ekosystem jelit i jego rola w niedoborach żywieniowych
3. Diagnostyka laboratoryjna parazytoz i mikrobioty jelitowej
4. Postępowanie żywieniowe i suplementacyjne na drodze do zdrowych jelit.

 

Rozwiń

Forum Dietetyki Polskiej
Aula
Psychodietetyka
15:45 - 17:15

Moderator: Prof. Anna Lipert

15:45 - 16:05
Jak emocje przyczyniają się do tego, jak się odżywiamy?
Elżbieta Lange

16:05 - 16:25
Regulacja głodu i sytości
Prof. Katarzyna Zabłocka-Słowińska

Rozwiń

Forum Dietetyki Polskiej
Sala C
Profilaktyka chorób układu sercowo-naczyniowego
15:45 - 17:30

Moderator: Prof. Tomasz Brzozowski

15:45 - 16:05
Papierosy, cholesterol, nadciśnienie i co jeszcze?
Prof. Michał Tendera

16:05 - 16:25
Dieta zdrowa dla serca - co to znaczy?
Prof. Piotr Jankowski

Rozwiń

Sesje B2B
Sala A
Funkcjonalne produkty owocowo-warzywne
16:30 - 18:00

Moderator: prof. Dorota Konopacka, INHORT Skierniewice

szczegóły wkrótce

Rozwiń

Akademia Żywienia
Sala G
Panel: Nutrigenomika XXI wieku
16:30 - 17:15

Prof. dr hab. n. med. Urszula Mazurek

Żywność ultra wysoko przetworzona a natrualna żywność funkcjonalna. Dlaczego XXI wiek jest epoką chorób cywilizacyjnych (otyłości, nowotworów, chorób autoimmunologicznych)? Czy syntetyczna żywność i syntetyczne dodatki odżywcze, mogą mieć wpływ na epigenetykę? Jak żywnością funkcjonalną zaprogramować dobre tendencje zdrowotne?

 

Rozwiń

Akademia Żywienia
Sala G
Panel: Wpływ środowiska na zdrowie
17:45 - 18:30

Dr n. med. Sławomir Puczkowski, biochemik, dietetyk

Wpływ środowiska na zdrowie człowieka na podstawie  analizy pierwiastkowej włosów. Metabolom Homo Synteticusa.

 

Rozwiń