4 równoległe ścieżki edukacyjne
Targom Dietetyki i Żywności Funkcjonalnej towarzyszyć będzie program naukowy, skoncentrowany wokół tematów związanych z wyzwaniami stojącymi przed współczesną dietetyką, dedykowany profesjonalistom - dietetykom oraz lekarzom chorób dietozależnych oraz osobom zainteresowanym problemami zdrowego żywienia a nieposiadającym wiedzy specjalistycznej.
Program dla specjalistów, udział płatny, wymagana rejestracja, program ramowy, pełny program, cennik
Program dla specjalistów (tylko 28.03, piątek), udział płatny, wymagana rejestracja, cennik
Praktyczne wykłady dla osób, które nie muszą być specjalistami, udział płatny, wymagana rejestracja, pełny program
Poruszają najbardziej aktualne problemy branży spożywczej, program ramowy
Moderator: Prof. PŁ, dr hab. inż. Anna Diowksz
10:00 - 10:20
Czy probiotyki wspomagają leczenie chorób glutenozależnych
Prof. dr hab. Bożena Cukrowska
10:20 - 10:40
Immunomodulujące właściwości składników żywności
Prof. UPP, dr hab. Dorota Piasecka-Kwiatkowska
Dr n. med. Sławomir Puczkowski, biochemik, dietetyk
Żywność fukcjonalna w autyzmie. Wpływ elementów odżywczych i czynników środowiskowych na stan odżywienia dzieci ze spektrum autyzmu. Intoksykacja rtęcią, ołowiem kadmem i arsenem na podstawie analizy pierwiastkowej włosów dzieci ze spektum autyzmu z lat 2014-2024.
• Czy warto suplementować dietę dzieci i młodzieży aktywnej fizycznie probiotykami?
Paulina Mazur-Kurach, współzałożyciel Trix-Dietetyka Sportowa
• Co pobudza apetyt dla dzieci?
Moderator: Dr hab. Agnieszka Guligowska
11:30 - 11:50
Związki fenolowe - nie tylko francuski paradoks
Prof. Anna Podsędek
11:50 - 12:10
Sirtfood - innowacyjna droga do długowieczności
Dr Ilona Gałązka-Czarnecka
• Dieta przeciwmigrenowa
Dr Hanna Stolińska, dietetyk kliniczny
• Dieta dla niespokojnych nóg
Dr Paulina Ihnatowicz, dietetyk kliniczny i sportowy
13:00 - 13:20
Technologia a dietetyka - czy narzędzia oparte na AI wspierają personalizację diety, inteligentne wagi, aplikacje mobilne, smartwatche
Dr n. med. i n. o zdr. Anna Rychter
13:20 - 13:40
Teraźniejszość i przyszłość systemów znakowania żywności
Mgr Emilia Kaczorowska